Intake
Allereerst wordt een intake gepland . Hierin worden de klachten verduidelijkt, de verwachtingen van therapie en de mogelijkheid tot terugbetaling via de mutualiteit besproken. Nadien volgt een logopedisch onderzoek.
Het logopedisch onderzoek stelt me in staat om een grondig inzicht te krijgen in de probleemstelling. Op die manier kan er een gepersonaliseerd behandelplan gecreëerd worden. Dit onderzoek is de eerste stap naar effectieve therapie, gericht op uw hulpvraag. Daarnaast is dergelijk onderzoek ook noodzakelijk om terugbetaling aan te vragen bij uw mutualiteit.
Tarieven
Ik ben een geconventioneerd logopedist. Dit betekent dat ik de wettelijke tarieven van het RIZIV hanteer. Hieronder vindt u het honoraria vanaf 01/01/2025:
Annulaties
Geplande afspraken dienen minstens 24u op voorhand geannuleerd te worden. Indien dit niet gebeurt, wordt dit helaas aangerekend.
Huisbezoeken
Therapie bij de cliënt aan huis is mogelijk. Dit zorgt ervoor dat de cliënt zich in een vertrouwde omgeving bevindt en zich niet hoeft te mobiliseren. Daarnaast kan er meer ingespeeld worden op persoonlijke dagdagelijkse situaties en kan dit de therapie-effectiviteit verhogen.
Er wordt een vaste verplaatsingskost aangerekend van €3 per sessie.
Neurogene communicatiestoornis
Er zijn verschillende neurogene communicatiestoornissen:
AFASIE
Afasie is een verworven taalstoornis die ontstaat door hersenbeschadiging zoals een beroerte of trauma. Het beïnvloedt het vermogen om te spreken, begrijpen, lezen en/of schrijven. Vaak is er een combinatie van klachten. Afasie varieert sterk in ernst, afhankelijk van de locatie en omvang van de hersenschade.
De behandeling van afasie richt zich op het optimaliseren van de taalvaardigheden of het aanleren van alternatieve communicatievormen. Het is een proces dat geduld en ondersteuning vereist van zowel cliënt, logopedist als de dichte omgeving.
SPRAAKAPRAXIE
Spraakapraxie is een verworven spraakstoornis waarbij men moeite heeft met het plannen en uitvoeren van de spraakbewegingen. Hoewel de spieren goed functioneren, is de hersenbaan die deze spieren aanstuurt, verstoord. Dit maakt het moeilijk om de juiste woorden en zinnen te vormen. De persoon weet perfect wat hij/zij wil zeggen, maar de uitspraak is foutief, onduidelijk of onnauwkeurig.
De behandeling van spraakapraxie omvat hoofdzakelijk articulatietherapie gebaseerd op de motorische leerprincipes.
DYSARTRIE
Dysartrie is een verworven spraakstoornis veroorzaakt door spierzwakte of een verminderde coördinatie van de spieren die nodig zijn voor het spreken. Dit kan leiden tot onduidelijke, moeizame spraak. Dysartrie heeft mogelijks een invloed op de ademhaling, het volume, de toonhoogte, de prosodie en de articulatie van de spraak.
Behandeling van dysartrie richt zich voornamelijk op het optimaliseren van de spraakcontrole en -kracht.
Dysfagie
Dysfagie is een medische term voor een slikstoornis. Mensen met dysfagie kunnen moeite hebben met het kauwen van voedsel, het doorslikken of ervaren dat voedsel/vloeistof blijft hangen in de keelholte. Dit kan leiden tot hoesten, verslikken, een benauwd gevoel tijdens de maaltijd etc.
Behandeling van dysfagie is cruciaal en hangt sterk af van de verschillende slikfases. Om dit gedetailleerd te bekijken, zal er een slikvideo (RX) of een FEES (endoscopie) worden uitgevoerd in het ziekenhuis. Dergelijke instrumentele onderzoeken geven een goed beeld over het probleem, en zorgen op hun beurt ook voor de opmaak van een gedetailleerd en gepersonaliseerd therapieplan.
- Slikmanoeuvres
- Revaliderende slikoefeningen
- o.a. IOPI tong -en lipkrachttraining mogelijk
- Voedingsaanpassingen volgens IDDSI
Mimetherapie bij perifere aangezichtsverlamming
Logopedie voor mensen met een aangezichtsverlamming wordt ook mimetherapie genoemd. We richten ons op het herstel van de aangezichtsspieren.
Tijdens dergelijke therapie streven we naar het verbeteren van de symmetrie en controle over de gelaatsuitdrukkingen en dagdagelijkse functies zoals eten en drinken. Specifieke oefeningen worden aangebracht waarbij men bepaalde gezichtsuitdrukkingen moet nabootsen, zoals glimlachen of fronsen. Op die manier worden de spieren geactiveerd en gestimuleerd. Als visuele feedback wordt een spiegel gebruikt.
Cognitieve revalidatie
Cognitie omvat verschillende mentale processen die ons in staat stellen om informatie op te nemen, te verwerken en er effectief op te reageren. Bij cognitieve stoornissen kunnen er problemen zijn op vlak van:
-
Aandacht
Het vermogen om je aandacht op specifiek genomen stimuli te richten.-
Gerichte aandacht: het vermogen om niet afgeleid te worden door prikkels in de omgeving
-
Volgehouden aandacht: aandacht voor een langere tijd vasthouden
- Gedeelde aandacht: aandacht verdelen tussen meerdere inkomende stimuli
-
-
Geheugen
Het vermogen om informatie op te slaan en terug te halen. Dit omvat:- Korte termijngeheugen : informatie voor een korte tijd vasthouden
- Lange termijngeheugen : duurzaam opslaan van informatie voor langere perioden.
- Werkgeheugen : informatie vasthouden en manipuleren tijdens een taak.
- Procedureel geheugen : geheugen voor vaardigheden en routines (bijv. fietsen)
- Perceptie
Het proces van het waarnemen en uitbreiden van zintuiglijke informatie, zoals visuele en auditieve prikkels. - Planning en probleemoplossing (executieve functies)
- (Ziekte)inzicht